SFF-rated DVD 2006-2009 (GR)

FOR ENGLISH please go here

Για να γιορτάσουμε τα τέσσερα πρώτα χρόνια του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού “SFF-rated Athens”, αλλά και υλοποιώντας μια σκέψη και επιθυμία που είχαμε εξαρχής, φτιάξαμε το διπλό dvdSFFratedAthensDVD 2006-2009”, στο οποίο περιλαμβάνονται μερικές από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους που έχουν προβληθεί στο  φεστιβάλ την περίοδο 2006-2009: όλες οι ταινίες που «θα θέλατε να δείτε για 2η φορά», όπως σας ρωτάει κάθε χρόνο το ερωτηματολόγιο από το οποίο προκύπτει το Βραβείο Κοινού. Φυσικά συμπεριλαμβάνονται και οι 4 ταινίες που το έχουν κερδίσει.

Συνολικά 17 ταινίες από 10 χώρες, 3 ώρες ριζοσπαστικής, προκλητικής και συναρπαστικής κινηματογραφίας!

Το dvd είναι πλήρως δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά), ενώ κάθε ταινία έχει ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Αν επιθυμείτε να το αγοράσετε, επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail sffratedathens.cfo(at)gmail.com και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για σας.

Σύντομες παρουσιάσεις για τις 17 ταινίες που περιλαμβάνονται στο διπλό SFF-rated DVD 2006-2009.

DISC 1

ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΤΙΓΜΗ (Σκηνοθεσία: Λουίζος Ασλανίδης). 15′, ΕΛΛΑΔΑ.

Μια σαρδόνια ιστορία με την μελαγχολία να υποβόσκει και να αναδύεται αναπάντεχα για λίγα μόνο δευτερόλεπτα… Όπως κάθε αξιομνημόνευτη στιγμή του Φανταστικού, η Απόλυτη Στιγμή διατηρεί μια ανελέητη σχέση με τον πραγματικό κόσμο, ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε και τόσο καλά… πρωτοπαίχτηκε στο SFF-rated 2006 και κατά γενική απαίτηση επαναλήφθηκε την επόμενη χρονιά. ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ SFF-rated 2006.

THE OMNICIDE 8000 (Σκηνοθεσία: Ian Hothersall). 4′, Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ.

Σε μια εποχή όπου ο Κλάδος των Υπηρεσιών κυριαρχεί, οι τηλεφωνικές κλήσεις στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών έχουν πολλαπλασιαστεί… είναι όμως κατάλληλα εκπαιδευμένοι οι εργαζόμενοι για να χειριστούν μια κλήση που αφορά την επικείμενη καταστροφή του πλανήτη; Χαρακτηριστικό βρετανικό χιούμορ που μένει αξέχαστο.

THEY’ RE MADE OUT OF MEAT (Σκηνοθεσία: Stephen O’ Regan). 8′, ΙΡΛΑΝΔΙΑ.


Βασισμένο στο ομότιτλο ευφυές διήγημα του Terry Bisson, το “They’re Made Out of Meat” μας θυμίζει ποιο είναι το βασικό προσόν της επιστημονικής φαντασίας: το ότι φωτίζει και αναρωτιέται για όσα η ανθρωπότητα τείνει να θεωρεί αυτονόητα  -στη συγκεκριμένη περίπτωση, για το αξιοπερίεργο γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι από κρέας. Και οι άνθρωποι κάνουν τα πάντα χρησιμοποιώντας το κρέας τους. Κάθε πρόταση στον ξεκαρδιστικό διάλογο μεταξύ των δύο έκπληκτων εξωγήινων αφαιρεί ένα ακόμη στρώμα ανθρώπινης ματαιοδοξίας, και το κρέας αποδεικνύεται ότι είναι ένα σπουδαίο όργανο με το οποίο γελά κανείς, καθώς ταυτόχρονα το περιγελά.

COST OF LIVING (Σκηνοθεσία: Jonathan Joffe). 10′, ΚΑΝΑΔΑΣ.


Εντάξει, κομμένα τα γέλια. Μια ανατριχιαστική ιστορία, με τις δύο μάλλον καλύτερες ερμηνείες στο SFF-rated DVD (με τον φημισμένο “cigarette man” των Χ-files να αποδομεί την εικόνα του), το “Cost of Living” πηγαίνει τη λογική της Αγοράς ένα βήμα παραπέρα: o χρόνος είναι χρήμα, οπότε όσο περισσότερο χρόνο έχεις τόσα περισσότερα κέρδη θα βγάλουμε από σένα. Ο σκηνοθέτης Jonathan Joffe έκανε σπουδαία δουλειά κινηματογραφώντας και μοντάροντας ένα αναγκαστικά στατικό σκηνικό Άγριου Εμπορίου, και οι θεατές συμφώνησαν: BΡABEIO KOINOY SFF-rated 2007.


ZOMBIE (Σκηνοθεσία: Chris Armstrong). 7′, ΗΠΑ.


Δημιουργημένο από έναν βετεράνο επαγγελματία της κινηματογραφικής βιομηχανίας αλλά και εκπαιδευτή των νεότερων, το “Ζόμπι” αποδίδει κυριολεκτικά μια λίγο-πολύ γνωστή και συνηθισμένη μεταφορά (ότι πολλοί άνθρωποι ζούνε της ζωή τους σαν ζόμπι), και μας δείχνει τι συμβαίνει τότε: το στεγνό χιούμορ και η αίσθηση ότι αυτό που έβλεπαν ήταν πολύ κοντά στην πραγματικότητα, οδήγησε τους θεατές να δώσουν στο Ζόμπι το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ SFF-rated  2008.


THE BIG FOREVER (Σκηνοθεσία: Robert Glassford & Timo Langer). 10′, Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ.


Με μια από τις καλύτερες εναρκτήριες ρήσεις που έχουν ποτέ κινηματογραφηθεί, το “The Big Forever” είναι ένας σκοτεινός θρήνος για την μοίρα της ανθρωπότητας, σε ασπρόμαυρο και αφηγημένο με μια βαθειά φωνή που μάλλον δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Η υποβλητική μουσική και μια νουάρ αίσθηση βοηθούν σ’ αυτό.

DREAMTIME (DROOMTIJD) (Σκηνοθεσία: Tom Van Avermaet). 20′, ΒΕΛΓΙΟ.

Από την καρδιά της Ευρώπης, ο Tom Van Avermaet μας προσφέρει μια εικόνα ζωής που δεν θα θέλαμε ποτέ να ζήσουμε, και το πώς να της ξεφύγουμε. Δανειζόμενος ελεύθερα από την αισθητική του Θεάτρου και παίζοντας εμπνευσμένα με το φως και τη σκιά, ο  “Ονειρόχρονος” μας αφήνει με μια αίσθηση βαθειά και έγχρωμη: σκοτεινή, θλιμμένη και όμορφη.

SIMULACRA (Σκηνοθεσία: Tatchapon Lertwirojkul). 4′, ΗΠΑ.

Κανένας από την Ομάδα του SFF-rated δεν μπορούσε ν’ αντισταθεί σ’ αυτό το μικρό εργατικό ρομπότ που ψάχνει για αυτά που δεν υπάρχουν, στην Γη του Αύριο. Έτσι έγινε η αφίσα του SFF-rated 2008. Ένα εξαιρετικό δείγμα animation με μια γλυκόπικρη ιστορία απώλειας ελπίδας και ανεύρεσης ψευδαισθήσεων.

DISC 2

POPO (Σκηνοθεσία: Richard Raaphorst). 10′, ΟΛΛΑΝΔΙΑ.

Αν στη φωτογραφία βλέπετε έναν ακόμη συνηθισμένο κλόουν και αναρωτιέστε τι δουλειά έχει αυτή η ταινία στο SFF-rated DVD, να σας πούμε ότι είναι η μοναδική συμμετοχή εδώ από ταινίες που δεν έχουν πάρει μέρος στο Διαγωνιστικό του SFF-rated, παρά μόνο στο Πληροφοριακό… και αναρωτιόμαστε που είχαμε το μυαλό μας. Μια φρέσκια ματιά σ’ έναν παλιό μύθο, το Popo δεν θα σας αφήσει πολλά περιθώρια.

TUBES (Σκηνοθεσία: Stuart Mannion). 13′, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.


Πάρτε το “Ζουν Ανάμεσά Μας” του John Carpenter, το κυβερνοδιάστημα του William Gibson, προσθέστε τον Θαυμαστό Διασυνδεδεμένο Κόσμο και θα σας προκύψει το “Tubes”: Η μάχη για την Αυθεντική Πραγματικότητα θα δοθεί στην Ψηφιακή Αρένα – και το “κατέβασέ το!” θα είναι η νέα πολεμική κραυγή. Μια ταινία με γρήγορους ρυθμούς για τους πολεμιστές που θα χρειαστούμε στο άμεσο μέλλον.

THE HANDS OF THE MASTERS (LA MAIN DES MAITRES) (Σκηνοθεσία: Adrien “CaYus” Toupet/Looky/Clement Delatre). 5′, ΓΑΛΛΙΑ.


Αυτό το συλλογικό animation θα σας κάνει να παρακαλάτε για την εκτεταμένη εκδοχή,  τόσο για την ιστορία του να πολεμάς απελπισμένα την καταπίεση με το μυαλό παρά με τα όπλα, όσο και για την εκτέλεση: αυτοί οι τρεις Γάλλοι έχουν τη φαντασία που χρειάζεται, και τις ικανότητες να την πραγματώσουν.

TEA & REMEMBRANCE (Σκηνοθεσία: Ron Yuan). 7′, ΗΠΑ.


Ο Ron Yuan είναι ένας δραστήριος ηθοποιός και Δάσκαλος των Πολεμικών Χορών/Τεχνών. Στο ¨Τσάι & Αναμνήσεις” σκηνοθετεί τον εαυτό του, αναμειγνύοντας εμπνευσμένα το σινεμά με τα κόμικς, τη μουσική με τη μάχη, τα όνειρα με την πραγματικότητα, το παρελθόν και το παρόν… ίσως η ζωή να ήταν πιο ενδιαφέρουσα έτσι μπλεγμένη.

OUTSOURCE (Σκηνοθεσία:Daniel Trezise). 12′, ΗΠΑ.


Από τις πιο φιλόδοξες παραγωγές στο SFF-rated DVD, το “Outsource” παρουσιάζει έναν εντυπωσιακά εξελιγμένο τεχνολογικά μέλλον, όπου  οι ανθρώπινες σχέσεις δεν έχουν δυστυχώς αλλάξει. Έδωσε στο SFF-rated 2009 την αφίσα του.

LAZARUS TAXON (Σκηνοθεσία: Denis Rovira). 15′, ΙΣΠΑΝΙΑ.


Μια σκοτεινή ιστορία για έναν κόσμο που πεθαίνει κι έναν πατέρα που είναι προετοιμασμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να αναγεννήσει την κόρη του… ή έτσι θέλει να πιστεύει. Με αργούς ρυθμούς, αυτό το μικρό τρυπάει λίγο βαθύτερα.

THE SMALL MULTIPLE (Σκηνοθεσία: Daniel Piatt). 7′, ΗΠΑ.


Κοιτάξτε αυτόν τον άνδρα. Είναι έτοιμος να κάνει την πιο επαναστατική επιστημονική ανακάλυψη -προς όφελος όλων πλην του ιδίου. Ο Daniel Piatt μας θυμίζει ότι “μοναξιά” σημαίνει “αποκλεισμός” -και το κάνει όχι μέσω της αποτυχίας, αλλά μέσω της επιτυχίας του ήρωα.

THE GLASSES (LAS GAFAS) (Σκηνοθεσία:Alberto Garcia Martin). 12′, ΙΣΠΑΝΙΑ.


Μια ακατανόητη αποστολή, στη μέση του πουθενά, για ένα ζευγάρι διάσημα γυαλιά… μια ταινία που αποδεικνύει ποσό σοβαρή υπόθεση είναι το χιούμορ.

RAIN (LA PLUJA) (Σκηνοθεσία: Nofre Moya). 25′, ΙΣΠΑΝΙΑ.


…όντως, πολύ σοβαρή. Σ’ αυτό το σχεδόν μεσαίου μήκους μικρό, μεταλλική βροχή αρχίζει να πέφτει, και ο σκηνοθέτης Nofre Moya μας οδηγεί σε ένα πολύ ρεαλιστικό και διασκεδαστικό σενάριο για το πώς η κοινωνία των ανθρώπων θα μπορούσε να αντιδράσει σε ένα τέτοιο γεγονός. Οι θεατές αντέδρασαν απονέμοντας το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ  SFF-rated 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s